Cześć =) Potrawka
curry na bazie mleka kokosowego nawiązuje do klimatu kuchni tajskiej oraz południowo indyjskiej. Można traktować ją jako rzadszy sos, lub gęstszą zupę, a ilość i rodzaj ryżu, z którym zostanie podana, to kwestia indywidualnych preferencji. Choć warto zaznaczyć, że ryż basmati lub jaśminowy najlepiej sprawdzi się w tej roli.
Bardzo wyrazista smakowo dzięki sporej ilości czosnku, dobrze komponuje się ze smakiem delikatnej ryby, jak np. dorsz =)
Potrzebne będą:
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia (można zastąpić kabaczkiem, dodatkową papryką lub pomidorem)
- 1 pomidor
- ok. 750g filetów z dorsza
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (lub przyprawa curry w proszku, lub ostra papryka)
- 1 pęczek kolendry (albo drobnego szczypiorku lub bazylii)
- sok z połowy limonki, ew. cytryny
- 2-3 łyżki sosu rybnego, ew. sojowego (można zastąpić solą)
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma; opcjonalnie papryka, curry w proszku
1) Warzywa kroimy dość drobno, a rybę w większą kostkę "na jeden kęs". Rybę posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy w misce na kilka minut.
2) Na przykrywanej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i po 2-3 szczypty imbiru, kurkumy i pieprzu. Gdy zacznie się szklić, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut.
3) Dodajemy paprykę i cukinię, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut.
4) Dodajemy rybę na warzywa, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut (ryba ugotuje się w parze z duszenia).
5) Dodajemy mleko kokosowe wymieszane z pastą curry oraz pokrojonego pomidora i dusimy kolejne 5 minut.
6) Dodajemy sos rybny, sok z limonki, dokładnie mieszamy i sprawdzamy smak. W razie potrzeby można dodać więcej soli, pieprzu lub ostrej papryki.
7) Na końcu wrzucamy drobno posiekaną kolendrę, mieszamy i zostawiamy na wyłączonym gazie kilka minut, w celu połączenia się smaków.
8) Podajemy jako gulasz lub gęstą zupę, z osobno ugotowanym ryżem, kalafiorem. Jako dodatek dobrze pasuje surówka z ogórka i rzodkiewki.
Smacznego =)
Agnieszka