Cześć =) Potrawka
curry na bazie mleka kokosowego nawiązuje do klimatu kuchni tajskiej i południowo indyjskiej. Można traktować ją jako rzadszy sos, lub gęstszą zupę, a ilość i rodzaj ryżu, z którym zostanie podana, to kwestia wyłącznie własnych preferencji.
Bardzo wyrazista smakowo dzięki sporej ilości czosnku i ostrej papryczki, dobrze komponuje się ze smakiem delikatnej ryby, np. dorsza. Stopień pikantości również będzie zależał od indywidualnych preferencji. Proporcje z poniższego przepisu dają efekt dość łagodny, z delikatną tylko sugestią paprykowego ognia. Można dodać więcej pasty paprykowej lub świeżą papryczkę chili dla uzyskania efektu bardziej zbliżonego do ostrych smaków tamtych kuchni.
Podobną potrawkę można przygotować również z piersią drobiową, albo krewetkami. Z tą tylko uwagą odnośnie krewetek, że wrzucamy je do garnka dosłownie 3-4 minut, nie więcej, przed końcem gotowania całości =)
Potrzebne będą:
- 500g filetów z dorsza lub innej białej ryby
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2-3 rozdrobnione ząbki czonsku
- po szczypcie kurkumy i imbiru
- pół szklanki wody
- 400ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
- spora garść szypioru pokrojonego w 1-2 centymetrowe kawałki z ukosa
- 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- pęczek listków kolendry
Sposób wykonania:
1) Rybę kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cetryną i odstawiamy na kilkanaście minut.
2) Na rozgrzanym oleju kokosowym szklimy do miękkości cebulę z czosnkiem posypane kurkumą i imbirem.
3) Dodajemy rybę, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu.
4) Dodajemy mleczko kokosowe wymieszane z pastą curry, pomidory i szczypior, szczyptę lub dwie soli i dusimy kolejne 5 minut.
5) Na końcu wlewamy sos rybny i wrzucamy drobno pokrojoną kolendrę, pozostawiając kilka całych listków do dekoracji na talerzu.
6) Podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym lub basmati.
Smacznego =)
Agnieszka