Cześć =) Zawijane kanapki na plackach tortilla mogą stanowić ciekawą odmianę dla tradycyjnych kanapek z chleba lub bułek. Każdy może sobie dobrać takie składniki, jakie odpowiadają jego preferencjom smakowym. Warto jednak zastosować się do paru ogólnych rad, aby nasze zawijaki trzymały się w całości i miały zróżnicowane kompozycje smakowe.
Tak więc, po pierwsze smarowidło. Tortillę smarujemy serkiem kremowym typu "Philadelphia", lub puszystym w stylu "Almette". Dobrze sprawdzają się serki w konkretniejszych smakach, jak paprykowy, szczypiorkowy, chrzanowy. Ser zlepia wszystko w całość.
Następną warstwą jest zielenina, czyli liście dowolnej sałaty, szpinaku lub rukoli. Liście dostarczą naszym kanapkom witamin oraz chrupkości.
Na liście kładziemy element mięsny, jeżeli mamy ochotę takowy użyć, czyli np. plaster szynki lub wędzonego łososia.
A na końcu akcent warzywny, jak np. ogórek, avocado, kiełki, rzodkiewka.
Poniżej zamieszczamy przykładowe zdjęcia jak skonstruować zawijaną kanapkę typu "wrap".
Tortillę zwijamy w taki sposób, aby zagięte do wewnątrz boki stanowiły zamknięte końce kanapki. Podczas zwijania należy te boczne krawędzie podtrzymywać ręką, a zawijać możliwie jak najściślej.
Kanapka zawijana z indykiem:
- serek paprykowy
- liście świeżego szpinaku
- plaster pieczonej piersi indyka
- kiełki, avocado, sól i pieprz
Kanapka zawijana z łososiem:
- serek kremowy ze szczypiorkiem
- liście świeżego szpinaku
- plastry wędzonego łososia
- ogórek, kiełki, avocado, sól i pieprz
Smacznego =)
Agnieszka