Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na fasolę w sosie pomidorowym. Jest to potrawa bardzo smaczna i jednocześnie łatwa w przygotowaniu. Przyprawiamy dużą ilością majeranku oraz wędzonej papryki. Jest to lżejsza, bezmięsna wersja fasolki po bretońsku.
- 400-500 g fasoli jaś
- 2 cebule
- 5 dużych pomidorów (ewentualnie mogą być pomidory w puszce)
- łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz, majeranek
Sposób wykonania:
1) Fasolę moczymy przez min. 12 godzin.
2) Fasolę odsączamy w durszlaku, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2 godziny.
3) Cebule siekamy w kostkę, podsmażamy na patelni do zeszklenia, dodajemy posiekane w kostkę pomidory, uprzednio sparzone i obrane ze skóry, koncentrat, po czym dusimy całość do osparowania wody, aż powstanie sos pomidorowy.
4) Po tym czasie mieszamy fasolę sosem i chwilę zagotowujemy. Podajemy np. z pieczywem.
Agnieszka