Cześć =) Bigos, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, które gości na naszych stołach w każde święta i nie tylko. To świetna potrawa na jesienno-zimowe chłody. Sekret wspaniałego bigosu tkwi w przemieszaniu się wszystkich smaków, dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Najlepszy jest po kilku dniach. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. W mojej rodzinie najlepszy bigos robi moja matka i to na podstawie jej przepisu zrobiłem bigos, który przedstawiam poniżej. Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania bigosu w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na większą ilość porcji, jeśli chcemy mniej, to zmniejszamy proporcjonalnie ilość składników): - 4 kg kapusty kiszonej - 1 średnia główka kapusty białej - 8-9 kiełbas - 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub żeberka) - 25-30 suszonych grzybów - 1-2 listki laurowe - ziele angielskie - majeranek, pieprz, ewentualnie sól
Sposób wykonania: 1) Kiszoną kapustę trochę kroimy i dzielimy na 2 garnki. 2) Pokrojoną łopatkę lub żeberka umieszczamy w garnkach z kapustą. 3) Zalewamy wodą (ale nie do pełna) i wstawiamy na ogień. 4) Dodajemy przyprawy. 5) Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez około 30 minut. 6) Kroimy białą kapustę i dodajemy ją do garnków. 7) Grzyby kroimy i również wrzucamy do garnków. 8) Pokrojoną kiełbasę dodajemy na drugi dzień. 9) Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 dni, wyłączając na noc.
Bigos tradycyjny moskiewski fot. Moja Książka KucharskaPrzepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim. Ten pyszny i wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, wedł...
Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, ...
Przepis na bigos bez kapusty, za to z pieczarkami, kiełbasą i ogórkami kiszonymi. Bigos z pieczarek oczywiście nie przypomina w smaku prawdziwego bigosu, ale danie i tak jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chru...
Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana.Składniki (na duży gar) :2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską)1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje0,2 kg ...
Zeytinyağlı lahana. Wegetariański bigosZeytinyağlı lahana czy po prostu kapuska to coś w rodzaju wegetariańskiego bigosu. Bardzo proste i smaczne danie. Dodam, że znalazłam sposób by smakował jak zrobiony z kiszonej kapusty. Typowy polski smak. Pyszny....
Czas na bigos, czas na jesienne zapasy:)Obiecałam Wam przepis na bigos i oto on. Taki bigos serwuje moja Mama. Kolejny pyszny smak z dzieciństwa.Potrzebujemy:- 1 młoda kapusta,- 2 cebule,- 3 kiełbasy śląskie,- ziele angielskie,- 4 liście laurowe,- 2 du...
Przepis na bigos pochodzi z książki Marty Orłowskiej Regionalna Kuchnia Polska. Wielkopolska. Wprowadziłam nico zmian w składniach, rezygnując z dodatku kiełbasy, smalcu i zasmażki. Tak, aby powstała bardziej lekka i zdrowsz...
Bigos z kapusty kiszonej Bigos z kapusty kiszonej- danie kuchni polskiej robione najczęściej (jak nazwa wskazuje) z kwaśnej lub młodej kapusty. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wrę...