Spałaszowana w weekend, przy okazji grilla. Kombinujemy z różnymi sałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie.
Składniki:
1 mała sałata lodowa
4 większe ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
pęczek grubego szczypiorku
4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w średnią kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Do słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru). Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.