Oj dawno nie jadłam płatków owsianych, w związku z tym miałam milion pomysłów na dzisiejsze śniadanie. Jak widać skończyło się na kawie zbożowej. A tak w ogóle to muszę częściej używać jej do gotowania. Wszystkie przepisy, do których używałam kawy zbożowej były bardzo udane. Przypadek? Nie sądzę.
Składniki:
1 szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych
1 dojrzały banan
1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
1 łyżka orzechów laskowych
(przepis na 1 dużą porcję)
Orzechy chwilę prażymy na patelni, wkładamy je do czystej ściereczki, pocieramy, powinna z nich łatwo zejść skórka. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki i banana pokrojonego w kostkę, wszystko gotujemy jakieś 10 minut, często mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy kawę, znowu mieszamy. Owsiankę przekładamy do miski i posypujemy poszatkowanymi orzechami.