Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Karmelizowany rabarbar
Ostoja Lasu
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
170
Kategorie
76
Karmelizowany rabarbar
Cały rok czekam na jego pojawienie się, a gdy już jest - to nie mam dosyć. Ze smutkiem żegnam ostatnie czerwone łodygi. Tak. Rabarbar! Tyle możliwości. I ten smak , ten zapach.
Kompociki, ciasta czy dżemy
. Wiele by wymieniać. Trzeba korzystać ile się da. Zatem widząc miłą dla portfela jego cenę, kupiłam, ile udźwignęłam. Będzie się działo, a teraz coś, co przyda się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany
przepisem na karmelizowane jabłka
, sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do
leniwych pierogów
i sprawdził się znakomicie!
Składniki:
1 kg rabarbaru
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 pomarańcze
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy (choć nie jest to koniecznością). Kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do rondla czy głębokiej patelni. Zasypujemy cukrem. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żurawinę. Gdy płyn odparuje do pożądanej przez nas konsystencji przekładamy do słoiczków i stawiamy je na dekielkach. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ostoja Lasu
10 cze 16
ABC
,
Owoce
,
Do chleba
,
Przetwory
,
Rabarbar
ABC
49 przepisów
Polecane przepisy
Kokosowa kasza manna z karmelizowanym rabarbarem
"Najszybszy sposób, aby zwrócić uwagę swojego dziecka, to usiąść sobie wygodnie z myślą, aby napić się kawy...".Znalezione w internecie. Trafione w samą dziesiątkę :D Rabarbar ostatnio przetwarzam hurtowo, ale ile też można piec tylko ciasta? Prz...
My simple kitchen
śmietana kremówka
,
Rabarbar
,
Wiórki kokosowe
,
Desery
,
Kasza manna
Deser bezowy z karmelizowanym rabarbarem
Pyszny bezowy deser z karmelizowanym rabarbarem przełamującym słodycz bezy i kremówki. Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej znika. Karmelizowany rabarbar można przygotować dzień wcześniej, bezy mieć w zapasie i tylko w odpowiednim momencie ułożyć...
kocham.. lubię.. gotuję..
Desery
,
Bezy i ciasta bezowe
21. Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem i domową krówką
Sezon na rabarbar uważam za otwarty. Ba! On jest już dawno w pełni. Rabarbar dodaje się do ciast, kompotów czy lemoniad, ale jak dla mnie, najlepiej smakuje karmelizowany. To warzywo często jest niedoceniane. Dużo osób ma obawy przed używa...
Plant based fille
Słodkości
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
śniadanie
,
Lato
,
Dodatki
Karmelizowany rabarbar
Cały rok czekam na jego pojawienie się, a gdy już jest - to nie mam dosyć. Ze smutkiem żegnam ostatnie czerwone łodygi. Tak. Rabarbar! Tyle możliwości. I ten smak , ten zapach. Kompociki, ciasta czy dżemy. Wiele by wymieniać. Trzeba korzystać ile się d...
Ostoja Lasu
ABC
,
Owoce
,
Do chleba
,
Przetwory
,
Rabarbar
Płatki jaglane z karmelizowanym rabarbarem, płatkami migdałów, miodem i jogurtem naturalnym
Pyszny pomysł na smaczne i szybkie śniadanie z użyciem sezonowego warzywa jakim jest rabarbar. Danie jest lekkie, idealne na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 1 porcję):Karmelizowany rabarbar:1 łodyga rabarbaru 1 łyżka miodu1 łyżka masła Dodatki:3 łyżki ...
MangoPapaja
Na słodko
,
Rabarbar
Płatki jaglane z karmelizowanym rabarbarem, płatkami migdałów, miodem i jogurtem naturalnym
Pyszny pomysł na smaczne i szybkie śniadanie z użyciem sezonowego warzywa jakim jest rabarbar. Danie jest lekkie, idealne na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 1 porcję):Karmelizowany rabarbar:1 łodyga rabarbaru 1 łyżka miodu1 łyżka masła Dodatki:3 łyżki ...
MangoPapaja
Na słodko
,
Rabarbar
Owsianka z karmelizowanym rabarbarem
Pyszna owsianka na pyszny początek dnia lub jego zwieńczenie. Najczęściej owsianki jem na kolację, ponieważ rano nie mam tyle czasu i chęci aby przed praca szykować sobie takie smakołyki. Zresztą karmelizowany rabarbar też "podkradłam" gdy robiłam te d...
kocham.. lubię.. gotuję..
Budynie/owsianki/kaszki/kremy
Lody rabarbarowe
na rozpoczęcie sezonuPo fantastycznym cieście rabarbarowym, w którym połączyłam rabarbar z truskawkami mam dla Was jeszcze lepsze lody, w których połączyłam rabarbar z wodą różaną. Lody są niesamowicie kremowe a połączenie smaków idealne. Kawałki karme...
Pomysłowe Pieczenie
Dania wegetariańskie
,
Desery
,
Gluten free
,
Przetwory mleczne
,
Dodatki do ciast
,
Lody
Podpowiedzi wyszukiwań
">
DarkOps
Cloud bread
">
Machiavel
">
hacklaplanete
">
mr0x01
Ciasto drożdżowe z lodówki
Babka marmurkowa
Da