Zapewne większość z Was planuje już bożonarodzeniowe menu (my także jakieś zarysy już mamy). Zanim jednak zaczniemy pichcić "seleryby", "śledziki" z boczniaków, uszka, pierogi, pierniczki, makowce, tofurniki...(oj, trochę tego jest :)) chcemy zaproponować Wam przepis na pyszną, rozgrzewającą zupkę z kapusty włoskiej - idealną na zimne, szare dni!
Składniki (3 litrowy garnek):- około 400g kapusty włoskiej;
- 300g ziemniaków;
- 80g cebuli;
- 80g selera naciowego;
- 150g pasternaku (lub pietruszki);
- 150g marchewki;
- 20g świeżego imbiru;
- 3-4 ząbki czosnku;
- puszka krojonych pomidorów;
- 100g koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2l bulionu warzywnego;
- 1 łyżeczka kuminu mielonego;
- 1 łyżeczka cukru;
- sól, pieprz do smaku;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez kilka minut drobno pokrojony seler naciowy, cebulę, czosnek oraz imbir. Kroimy marchewkę, pasternak, ziemniaki oraz kapustę. Wrzucamy do garnka i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy bulion, sos sojowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, przyprawy i gotujemy około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku i zajadamy :)
Smacznego!