Jak ostatnio zauważyliśmy powstała moda na potrawy bezglutenowe. Nie tylko ci, którzy są na niego uczuleni odstawiają produkty zawierające gluten, ale także ci którzy chcą po prostu jeść zdrowiej. My przez ponad miesiąc jedliśmy całkowicie bezglutenowo (teraz sporadycznie zjemy coś co go zawiera, ale dalej staramy się go unikać). Jedząc tak czujemy się po prostu lepiej. Jak wiadomo największym problemem przy diecie bez glutenu może być dla większości pieczywo, dlatego proponujemy dziś przepis na bardzo prosty i szybki w wykonaniu chleb gryczany. Jest pyszny!
Składniki (keksówka 28cm):- 500g mąki gryczanej;
- 1 opakowanie suchych drożdży;
- około 500ml ciepłej wody (dokładnie nie wiemy ile daliśmy, chodzi o to aby ciasto było dosyć rzadkie);
- 2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka cukru;
- po dużej łyżce siemienia lnianego, pestek słonecznika i dyni.
Sposób przygotowania:Wsypujemy do miski drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i trochę ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby rozczyn urósł (znaczy się ożył :) Następnie wsypujemy do drożdży mąkę gryczaną, sól, siemię oraz pestki słonecznika i dyni. Dolewamy powoli wody i miksujemy dokładnie. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem (najlepiej kokosowym bo nie spływa ze ścianek) lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do rozgrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy 40-50 minut.