Dziś jak na mnie nietypowy przepis, bo w sumie rzadko jem kanapki, co nie znaczy że nie robię różnego rodzaju past czy kremów. Nadeszła wiosna i mam kręćka (pewnie jak większość ludzi o tej porze) na zielone. Wykombinowałam sobie krem, który teoretyc...
Quiche Lorraine czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. Wyśmienite danie, boskie&#...
Quiche ze szparagami to bez wątpienia najpiękniejsze danie, jakie zrobiłam w tym roku. I w dodatku jak smakuje! Ta kisz jest po prostu przepyszna i nawet Monsieur, który uważa, że quiche jest zwykle mdła i brakuje jej wyrazu tym razem stw...
Polecane produkty Szybka sałatka z rukolą, melonem i szynką parme... Letni sernik MOJITO – a może sernik Shreka Domowe pesto z pistacjami Botwinka Makaron na zielono – czyli penne z kurczakie... GOFRY Placuszki z kalafiora z jogurtowym...
Wczoraj umieściliśmy na blogu przepis na bardzo mięsną tartę. Mimo środka zimy, udało nam się kupić cudnego, ciemnozielonego brokuła. Piękne warzywo zasłużyło sobie na los lepszy, niż bycie dodatkiem do obiadu. Poniższa tarta jest bardzo prosta i szybk...
Tarta brokułowa to bez wątpienia jedno z dań, do którego mam słabość. Ciasto francuskie, brokuł którego uwielbiam i serowy sos to idealne połączenie. Prosta, a jakże wspaniała potrawa! Dla urozmaicenia na spód tarty możecie dodać podsmażony czosnek z c...
Już emocje po walentynkowych uniesieniach opadły, więc wracamy do codzienności. Dziś przygotowujemy pyszną zupę krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli. Robi się ją bardzo szybko, więc możecie przyjść nawet głodni z pracy (ze składnikami zakupionymi w o...
Z pierwszym razem bywa różnie. To mój pierwszy raz z botwinką. Było całkiem smacznie i wytrawnie. Nie poszłam na łatwiznę i sama zrobiłam ciasto. Przeważnie mam w lodówce ciasto francuskie, robię quiche szpinakowy z suszonymi pomidorami, porowy lub bro...