Latem gdy temperatury sięgają powyżej 30 stopni i kiedy taka pogoda trwa i końca nie widać, zdecydowanie nie mam ochoty na długie godziny w kuchni. Latem liczy się by potrawy były lekkie, szybkie w przygotowaniu, ze świeżych produktów i bez większego kombinowania. Szybki obiad, szybka kolacja, a cały zaoszczędzony czas można poświęcić na spacery, basen, dobrą książkę czy spotkania ze znajomymi.
Zdecydowanym hitem w ciepłe wieczory, są krewetki z czosnkiem i cytryną. Jest to danie, które ja osobiście mogłabym jeść codziennie, ale też nasi goście zawsze się nim delektują i pytają o przepis. Przepis jest dziecinnie prosty, najważniejsze jest by mieć dobrej jakości produkty, bo tak naprawde to ich świerzość decyduje o powodzeniu tej potrawy.
Krewetki z czosnkiem i cytryną
– 200 gram krewetek ( ja mam zazwyczaj gotowane, ale możecie użyć mrożonych lub oczywiście jeżeli możecie takie znaleźć to świeże )
– szczypta soli gruboziarnistej
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– garść swieżej pietruszki
– sok z połowy cytryny
Na początek wlewamy oliwe do małej miseczki. Czosnek i pietruszkę szatkujemy i dodajemy do oliwy. Odstawiamy na kilka minut na bok.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy szczypte soli i krewetki i smażymy je przez około 4 minuty, 2 minut z każdej strony. Jak powyżej wspomniałam, kupuję zazwyczaj krewetki, które są już ugotowane, dlatego że świeże nie zawsze są u mnie dostępne. Jeżeli wasze nie były jeszcze ugotowane, nic nie szkodzi, tylko troszeczke dłużej musicie je posmażyć, tak by być pewnym że nie są w środku surowe ( krewetka powinna zmienić kolor). Jeżeli używacie krewetek mrożonych, postępujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy krewetki zaczną już wypuszczać lekko sok, i będą zarumienione, dodajemy oliwe z czosnkiem i pietruszką. Smażymy wszystko razem przez następna minutę lub dwie i na sam koniec skrapiamy wszystko sokiem z cytryny.
Podajemy w głębokim talerzu, na środku stołu, tak by wszyscy mogli jeść z tego samego talerza. Według mnie najlepiej smakuje z kawałkiem świerzej bagietki, która na samym końcu pomoże wam wyjeść resztki sosu – wiem ze to mało eleganckie, ale naprawde warte grzechu !!
Smacznego !!!
Jeżeli macie chęć na więcej fotek naszych letnich kolacji zaparaszam na istagram.
Artykuł Krewetki z czosnkiem i cytryną pochodzi z serwisu Jemy w domu.