Dziś z rana postanowiłam przetestować swój pomysł na chleb ryżowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Obawiałam się, że chleb moze się kruszyć z uwagi na właściwości mąki ryżowej, która jest niezwykle sypka, ale udało mi się tak wywarzyć proporcje, że chleb wyszedł pyszny :)
Składniki (keksówka dł. 22 cm.):
• 160 g. mąki ryżowej
• 80 g. mąki z cieciorki
• 70 g. mąki z tapioki
• 7 g. suchych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki mielonego lnu
• 8 suszonych pomidorów z oliwy
• 2 łyżki oliwy z pomidorów
• 330 ml. cieplej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza pomidorami i oliwą, wrzucamy do miski miksera i dokładnie mieszamy mikserem. Pomidory siekamy i dodajemy wraz z oliwą do wymieszanego ciasta, ponownie miksujemy.
Ciasto wlewamy do keksówki, wierzch wygładzamy mokrą dłonią. Blaszkę z ciastem przykrywamy czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut - w tym czasie ciasto wyrośnie.
Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chleb przez 25 minut. Następnie uchylamy piekarnik i chłodzimy przez około 10 minut. Pózniej wyjmujemy chleb z formy, kładziemy na kratce w piekarniku i suszymy.