Ryż na mleku to jest potrawa do której nie trzeba mnie przekonywać. Kremowa, słodka papka. Trochę jest czasochłonny, dlatego często idę na łatwiznę. Zamiast ryżu wybieram płatki ryżowe. Choć konsystencją się trochę różni to jest to szybsza i łatwiejsza wersja.
Na zimno czy na ciepło? Ja lubię obie wersje, nie umiem wybrać jednej.
Szybki czekoladowy pudding ryżowy /1 porcja/
3 łyżki płatków ryżowych
1 i 1/3 szklanki mleka (użyłam ryżowego)
1 łyżka kakao
3 daktyle
2 kostki czekolady
szczypta soli
do podania: gorące wiśnie, sos bądź syrop wiśniowy
Zagotować 1 szklankę mleka. Wsypać płatki, pokrojone drobno daktyle i sól. Gotować parę minut do osiągnięcia kremowej konsystencji. W reszcie mleka wymieszać kakao i dodać do płatków. Wmieszać czekoladę i gotować jeszcze minutę. Przełożyć do szklanki, ostudzić i schować do lodówki na parę godzin/noc. Wierzch puddingu polać wybranym wiśniowym dodatkiem. Smacznego!