Każdy z nas czasem ma ochotę na szybki, smaczny a za razem zdrowy deser zrobiony z dobrej jakości składników. Dziś przedstawie Wam jedną z moich ulubionych wersji zdrowego deseru, a mianowicie będzie nim serek wiejski z prażonym jabłkiem i masłem orzechowym.
Serek wiejski stanowi bez wątpienia atrakcyjny składnik diety, głównie ze względu na wygodę. Można je dostać niemal w każdym sklepie spożywczym, wszędzie ze sobą zabrać i zjeść w dowolnych warunkach, również w podróży czy podczas krótkiej przerwy w pracy lub w szkole.
Deser na bazie serka wiejskiego (1 porcja):
opakowanie (150g) serka wiejskiego
jabłko
łyżeczka miodu
pół łyżeczki cynamonu
łyżka masła orzechowego
Jabłko myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłko wrzucamy na patelnię, polewamy miodem, posypujemy cynamonem i smażymy do momentu aż jabłko stanie się bardzo miękkie i będzie miało złocisty kolor. Do pucharka przerzucamy zawartość serka wiejskiego. Na niego układamy podprażone jabłko, a na wierz łyżkę masła orzechowego. Masło orzechowe powinno się niebiańsko rozpuścić :)