Tofucznica to wegańska jajecznica, która podbiła moje serce. Całkowicie, totalnie, bezwarunkowo. Zresztą, nie tylko ja straciłam na jej punkcie głowę. Cała moja rodzina pokochała ją na tyle, że od czasu gdy ją spróbowali, ani razu nie użyli jajek.
Może się to Wam wydawać dziwne, albo wręcz niewiarygodne, ale tofucznica naprawdę smakuje jak jajecznica - tylko lepiej! Jest pyszna, aromatyczna, bardzo sycąca i dzięki tofu niezwykle bogata w białko. Ja do mojej ulubionej dodaję tofu wędzone - które swoim smakiem przypomina nieco aromat boczku, ale z pewnością tradycyjne, klasyczne tofu nadaje się równie dobrze. Dodatek płatków drożdżowych to nie tylko ekstra zastrzyk witaminy B12 ale również serowy aromat. Ponieważ tofucznicę przygotowuje się super szybko i łatwo, nie musicie obawiać się, że Wasze "jajka" będą zbyt ścięte bądź zanadto rozlane. Tofu Was nie zawiedzie. Jego konsystencja jest w sam raz.
Serdecznie polecam!
Tofucznica z warzywami:
- 1 tofu wędzone
- 1 biała cebula
- 1 czerwona papryka
- 0,5 cukinii
- 0,5 bakłażana
- kilka pieczarek
- 1 pomidor
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki/ może być słodka wędzona
- sól
- olej roślinny
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Nastepnie wkroić pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilę.Dodać pokrojone w drobną kostkę cukinię i bakłażana. Lekko posolić i smażyć aż staną się al dente. Następnie dodać pokrojoną drobno paprykę i posiekanego pomidora. Smażyć aż wszystkie warzywa będą średnio miękkie. Posolić do smaku. Do warzyw wkruszyć tofu, rozdrabniając je palcami na maleńkie kawałeczki. Wymieszać, przyprawić płatkami drożdżowymi,wędzoną papryką, w razie potrzeby dodać więcej soli. Podawać z chlebem.
Smacznego!