Lubię Spaghetti Bolognese. Bardzo. Od kiedy nie jem mięsa, zastępuje je czerwoną soczewicą. Jednak, soczewica to soczewica i ponieważ posiada inną strukturę, nieco odbiega smakiem od oryginału. Dziś mam dla Was hit. Spaghetti Bolognese z tofu.
Ok, powiem w pełni szczerze. Nie sądziłam, że to będzie sukces. Kilka dni temu moja Mama kupiła mi mielone tofu z przyprawami i ziołami z firmy Polsoja, zwyczajnie do przetestowania. Podeszłam to tematu trochę sceptycznie bo po swych nieciekawych doświadczeniach z wegetariańskimi parówkami, wszelkie imitacje mięsa przyprawiały mnie o gęsią skórkę. Ale postanowiłam spróbować. Okazało się, że sos wyszedł pyszny, tofu smakuje jak prawdziwe mielone a mnie opadła szczęka.
Serdecznie polecam!
Spaghetti bolognese z tofu:
- 2 laski selera naciowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mielonego tofu
- 1 puszka pomidorów
- 1 marchew
- olej roślinny
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- chilli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni usmażyć cebulę, dodać seler naciowy i marchew. Lekko posolić. Smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać tofu, posiekany czosnek i przyprawy. Przesmażyć razem chwilę. Następnie dodać pomidory. Dusić aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.
Smacznego!