Kiszone ogórki.. och moje ukochane. Mam do nich ogromną słabość. Mogłabym je jeść w każdej ilości o każdej porze dnia. Dlatego z wielką przyjemnością co jakiś czas przygotowuję ekspresową sałatkę z kiszonych ogórków i cebuli. Pasuje zarówno do mięsa jak i do dań wegetariańskich.
To jeden z tych przepisów, które przygotujemy kiedy nie mamy prawie nic w lodówce. Fajnie, że przy okazji świetnie smakuje. Ba! zwykle znika w pierwszej kolejności i każdy chce więcej. Jeśli zasmakuje Wam taka prosta kombinacja smaków, możecie ją dowolnie urozmaicać, ubogacać dodając to musztardy, to papryki w zależności od osobistych preferencji.
Serdecznie polecam!
Sałatka z kiszonych ogórków:
- 5/6 kiszonych ogórków
- 1 biała cebula
- 4 łyżki oleju roślinnego o łagodnym smaku
- pieprz
- sól
Ogórki pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić w piórka. Wymieszać, polać olejem, popieprzyć i posolić do smaku. Uwaga na sól, bo kiszone ogórki są słone. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do przegryzienia.
Smacznego!