Pudding chia z mango brzmi świetnie prawda? I tak też smakuje. Smakuje latem, wolnością, słodyczą wypoczynku. Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie 3 składników a efekt.. cudowny! Musicie spróbować!
Nasiona chia to prawdziwa skarbnica zdrowia. Te niewielkie nasionka zawierają więcej kwasów Omega-3 niż łosoś, więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak. W ich składzie znajdziemy także sporo białka, magnezu, potasu i antyoksydantów. A antyoksydanty to dobra rzecz. Chronią nasz organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i zapobiegają procesom starzenia.
Więcej o zdrowotnych właściwościach nasion chia możecie przeczytać na stronie Bakalie.com
Jeśli nie należycie do osób, które mogą o sobie powiedzieć - mistrz kuchni, bierzcie się za ten przepis. Jest tak prosty, że momentalnie uwierzycie w swoje siły i nabierzecie odwagi na więcej!
Serdecznie polecam!
Pudding chia z mango:
- 1 dojrzałe mango
- 4 łyżki nasion chia
- 400 ml waniliowego napoju sojowego (słodzonego)
Wieczorem podgrzać napój waniliowy i dodać do niego nasiona chia. Wymieszać, przestudzić i na noc wstawić do lodówki. Rano obrać mango, pokroić na kawałki i zblendować na krem. Napęczniałe nasiona chia przełożyć do szklaneczek. Na wierzch puddingu wyłożyć mus z mango. Udekorować świeżą miętą. Podawać schłodzony.
Smacznego!