W moim domu nadal rewolucja, choć z każdą godziną wygląda coraz piękniej. Wymarzona kuchnia już stoi i aż zapiera mi dech w piersi z radości. Pracy oczywiści cała masa, ale przyszła pora na ciasto. Super szybkie w przygotowaniu ciasto z agrestem, orzechami i polewą czekoladową. W punkt.
To jeden z tych przepisów, który nie może nie wyjść. Jest bardzo prosty i co najważniejsze smaczny i skuteczny. Sprawdzałam go już w wielu konfiguracjach i na wielu gościach. Wszyscy jednogłośnie twierdzą, że pycha. Dziś ciasto z agrestem. Wykorzystałam mrożony bo miałam jeszcze jego spory zapas w zamrażalniku. Jednak świeży sprawdzi się równie dobrze. Zresztą, ten przepis możecie modyfikować w zależności od własnych upodobań. Zamiast agrestu dodajcie maliny, truskawki, morele, śliwki czy jabłka. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni.
Serdecznie polecam!
Proste ciasto z agrestem i orzechami:
- 400 gramów mąki pszennej
- 200 gramów cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 140 ml oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 gramów agrestu
- 100 gramów siekanych nerkowców
- 100 gramów czekolady mlecznej
- 100 gramów śmietany 30%
Mąkę, cukry i sodę wymieszać w miseczce. W drugiej miseczce widelcem wymieszać jajka, olej i jogurt. Następnie suche składniki dodać do mokrych i wymieszać krótko. Przygotować tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę przelać do formy, na wierzch poukładać owoce, docisnąć delikatnie dłońmi. Po wierzchu posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny 10 minut, do suchego patyczka. Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietanę i dodać do niej połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Po upieczeniu ciasta wystudzić je. Zimne ciasto polać polewą.
Smacznego!