Pieczenie pierników przed Świętami Bożego Narodzenia to w naszym domu tradycja. Jednak od jakiegoś czasu staram się próbować nowych przepisów, nowych piernikowych smaków, tak aby nie wkradła się zbytnio kulinarna rutyna. Tak też odkryłam pierniczki z B...
Mam ostatnio tyły w pisaniu postów, oj mam. Rozleniwiłam się jakoś bardzo przez ten grudzień, a może po prostu ilość obowiązków mnie przygniotła i pisanie postów zeszło na dalszy plan. Oczywiście w nowym roku zamierzam bardziej się przyłożyć. Zacznę mo...
O pierniczkach usłyszałam w jednym z programów Boso przez świat Cejrowskiego , tak mnie zaintrygowały, że zaczęłam szukać w Internecie przepisu na nie. Swoje zrobiłam wzorując się tym przepisem i tym przepisem500g mąki500g miodu100g ...
Basler Läckerli - czyli pierniczki z Bazylei.To szwajcarska odmiana pierniczków, o migdałowym wnętrzu, z mocno wyczuwalną skórką pomarańczową, oblana pysznym cytrusowym lukrem.Pierniczki są lekko twardawe i delikatnie ciągnące się.Istnieje wiele ...
Basler Läckerli, pierniczki bazylejskie. Naszpikowane orzechami, słodkie, lekko ciągnące się. Przepis z blogaAddio Pomidoryz małymi, bezglutenowymi modyfikacjami.225 g migdałów (obranych, jeżeli w skórkach: wrzucić do wrzątku i pogotować 3 ...
Czas pierniczków uważam za otwarty. Jako pierwsze upiekłam pierniczki 'Basler Lackerli' czyli po prostu pierniczki z Bazylei. Nietrudne do zrobienia, ciasto nie wymagające lezakowania a same pierniczki pyszne. Są mocno miodowe więc ba...
Jak zwykle przed świetami mam tysiąc rzeczy do zrobienia, a w tym roku wydaje ni się, że mam do zrobienia jeszcze dodatkowe tysiąc. Początkowo charakterystyczny dla mnie hura optymizm wziął górę i postanowiłam, że wszystkie te dwa tysiące spraw załatwi...
W tym roku przygotowania do Świąt przebiegają jakby inaczej.Czasu mniej i ucieka nie wiadomo kiedy.Wypatruję przez okno prawdziwej zimy. Ze śniegiem i mrozem choć tycim.Ani widu, ani słychu...Tylko migoczące światełka i zapachy dobiegające z pouchylany...