Mleko z orzechów włoskich to kolejna alternatywa dla mleka krowiego, którą z łatwością możemy przygotować samodzielnie w domu. Nie dość, że pyszne to zdrowe i o wiele tańsze niż sklepowe odpowiedniki.
Mleko z orzechów włoskich jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Idealnie pasuje dodane do owsianki czy nawet zwykłej kawy. Jest lekkie i kremowe i bardzo uzależniające. Jeśli nie macie alergii na orzechy i jeśli lubicie eksperymenty w kuchni polecam wypróbowanie tego przepisu. Super prosty i bardzo pyszny!
Serdecznie polecam!
Mleko z orzechów włoskich:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 szklanki wody + 1szklanka do namoczenia
*wanilia
Orzechy, najlepiej bez skórek zamoczyć na noc w proporcji 1 szklanka orzechów/ 1 szklanka wody. Jeśli używacie orzechów w skórkach, po moczeniu nocnym, skórki powinny odpaść, barwiąc wodę na brązowo. Następnego dnia orzechy odcedzić, przełożyć do kielicha blendera, zalać 3 szklankami wody i zmiksować na gładki płyn. Płyn przecedzić przez bardzo gęste sito, a najlepiej przez podwójną gazę. Pulpę orzechową dobrze odcisnąć i zachować, np. do wyrobu ciasteczek. Można dodać wanilię lub miód dla osłody.
Smacznego!