Kurczak w sosie orzechowym, to prawie kurczak w sosie satay. Celowo nie nazwałam go w ten sposób, bo jest moja uproszczona, szybka, domowa wersja. Co nie znaczy, że smakuje jakkolwiek gorzej. Jest rewelacyjny i bardzo go Wam polecam. Pierwszy raz sos satay jadłam na jednym z ulicznych straganów kulinarnych, w Worthing, w Wielkiej Brytanii. Co tydzień, w niedzielę, wzdłuż morza rozstawiali się dostawcy, foodtracki i kucharze z różnych stron świata i wyczarowywali kulinarne cuda.
Wtedy jadłam klasycznego kurczaka w sosie satay, nabitego na długą wykałaczkę. Ale to było dobre. Wiele lat później, już mieszkając w Polsce lubiłam wracać do tego pysznego smaku i modyfikowałam go na wiele sposobów.
Mój dzisiejszy kurczak to super szybkie danie obiadowe dla zapracowanych smakoszy. Spróbujcie, nie pożałujecie!
Kurczak w sosie orzechowym:
- 6 kawałków kurczaka bez kości i skóry (podudzia, udka)
- 3 czubate łyżki kremowego masła orzechowego
- 3 ząbki czosnku
- ok. 200 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ostrego sosu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczkę tartego imbiru
- sól
Masło orzechowe, wodę, miód, olej, sos sojowy i ostry mieszamy w misce na jednolitą masę. Dodajemy tarty, świeży imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy solą do smaku. Do sosu dodajemy kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy na naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Smacznego!