Ciecierzyca w pomidorach to przepyszne, zdrowe i sycące danie, które sprawia, że nie możemy przestać go jeść. Aromatyczna, wyrazista w smaku. Pyszna. Najlepiej przygotować ją od razu z podwójnej porcji - zbyt szybko znika z talerza.
Ciecierzyca jest strączkiem niezwykle niedocenianym. Z tych cudownych kulek możemy wyczarować wiele pysznego. Kremowy hummus, chrupiące falafele, pasztet, potrawkę a nawet sycące i pyszne ciasto.
Dziś naszło mnie na ciecierzycę w pomidorach. Miałam ochotę na smak pełen lata. Zachciało mi się jeść i marzyć. O słońcu, o cudownych drzewach nadających cień i o zapachu powietrza nasyconego aromatami. Słodkie pomidory zawsze przywodzą mi na myśl błogość wakacyjnego lenistwa. Dzisiejsze danie przygotowałam właśnie z wykorzystaniem sierpniowych pomidorów, które całe szczęście zawekowałam do słoiczków. Jednak z pewnością możecie wykorzystać np. pomidory pelati, które też powinniście znaleźć w większości większych sklepów. Ostatecznie jeśli uda Wam się znaleźć zwyczajne pomidory krojone w kostkę, dorzućcie do nich łyżeczkę cukru i zapominamy o sprawie :)
Ciecierzyca w pomidorach:
- 400 gramów ugotowanej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- opcjonalnie 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki gęstej części mleka kokosowego light
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- natka pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju kokosowym. Kumin i gorczycę utrzeć w moździerzu i dodać na patelnię razem ze słodką papryką. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż smaki się połączą. Lekko posolić. Dodać ciecierzycę, wymieszać i pozostawić na ogniu ok 3 minuty. Kolejno dodać pomidory, wędzoną paprykę i doprawić solą. Gotować na małym ogniu aż pomidory lekko zgęstnieją i się rozpadną. Następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku niewielką ilością cukru. Podawać z brązowym ryżem.
Smacznego!