Dynia, moja kochana dynia! Wreszcie jest. Od kiedy w ogrodzie mojej Mamy wręcz zaroiło się od cudnych, pomarańczowych dyń nie mogę przestać o nich myśleć. Piekę je na potęgę starając się do oporu wykorzystać ten wspaniały sezon. Dla odmiany od pasteryzowania słoiczków dziś mam dla Was wspaniałe ciasto. Ciasto dyniowe z kruszonką z nerkowców to istna rozkosz dla podniebienia. Jest słodkie, aromatyczne i maślane, choć w składzie nie zawiera masła. Po wystudzeniu bardzo ładnie się kroi i jest idealne gdy mamy niespodziewanych gości. Praktycznie robi się samo, pod warunkiem, że mamy przygotowane wcześniej puree z dyni. Jeśli nie, wystarczy dodatkowe 15 minut i już gotowe. Pamiętajmy bowiem, że puree z dyni to także chwila moment. Co tu dużo gadać. Ciasto palce lizać.
Serdecznie polecam!
Ciasto dyniowe z kruszonką z nerkowców:
- 200 gramów nerkowców
- 1 szklanka mąki teff
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- sok z połowy cytryny
Nerkowce podprażyć na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru. Przestudzić, następnie zmielić na mąkę. W misce wymieszać mąkę teff, nerkowce, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i olej kokosowy. Wymieszać. Puree z dyni wymieszać z 2 łyżkami cukru i sokiem z połowy cytryny. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę suchych składników i ugnieść palcami na płasko. Na ciasto nałożyć puree z dyni. Wierz przykryć pozostałą masą z orzechów, sypiąc ją jak kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 20 minut. Po upieczeniu przestudzić.