Wielkanoc tuż tuż, także mam dla Was przepis na pysznego wielkanocnego mazurka. Ale to nie byle jaki mazurek. Zapraszam na pysznego mazurka bezglutenowego z czekoladowym kremem jaglanym i pomarańczową konfiturą. Niebo w gębie.
Mazurki kojarzą mi się tak średnio. Zwykle są za słodkie, zbyt kaloryczne i dużo osób na nie narzeka. Postanowiłam zatem przygotować takiego mazurka, który nie będzie za słodki, lecz przy tym który będzie zachwycał smakiem. Ten mazurek zdecydowanie taki jest.Ponieważ jest to mazurek bezglutenowy spokojnie mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej i te dbające o linię.
Serdecznie polecam!
Bezglutenowy mazurek czekoladowy z kaszy jaglanej:
Spód:
- 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 0,5 szklanki słonecznika
- 100 gramów daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 50 gramów miechunki peruwiańskiej
Krem czekoladowy
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 70 gramów gorzkiej czekolady
- 2,5 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- konfitura pomarańczowa
Składniki na spód przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i rozdrabniać tak długo aż staną się kleistą, gęstą masą. Następnie przełożyć ją do ceramicznego, płaskiego naczynia na tartę. Masę ugnieść dokładnie palcami, tak aby przylegała w każdym miejscu naczynia i wstawić do lodówki.
Kasze jaglaną dokładnie przepłukać na sitku, następnie zalać mlekiem i gotować ok. 20 minut, do pełnej miękkości. Dodać połamaną czekoladę i olej kokosowy. Po pełnym rozpuszczeniu posłodzić miodem i zmiksować dokładnie na ciepło. Zmiksowaną masę przełożyć na schłodzony spód. Wygładzić i także wstawić do lodówki. Kiedy ładnie stężeje na masę wyłożyć gęstą konfiturę pomarańczową, lub z pigwy.
Smacznego!