Dzisiaj mam dla Was na najcudowniejszy sernik na świecie.
Ciasto:
250g mąki
20g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
125g miękkiego masła (margaryny)
120g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
jajko
szczypta soli
Masa twarogowa:
1 opakowanie (wiaderko) twarogu aksamitnego
250g miękkiego masła (margaryny)
6 jajek
300g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto wstawić na jakiś czas do lodówki.
¾ ciasta rozwałkować i ułożyć na natłuszczonym spodzie tortownicy o średnicy 26 cm lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podwyższając jego brzeg na wysokość 2 cm.
Składniki na masę twarogową utrzeć razem, nałożyć na ciasto, wyrównać.
Resztę ciasta skubać na kawałki, układać na wierzchu tworząc łatki.
Piec 70-80 minut w temperaturze 170o.