Dziś do niedzielnej kawki ciasto z jabłkami i pianą z białek.
Potrzebne będzie:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
200 g margaryny
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jabłek
Ciasto kruszonka wg przepisu Pani Ewy Wachowicz:
3 szklanki mąki, margarynę 5 żółtek oraz 1/2 szklanki cukru oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia połączyć ale nie zagniatać. Wyłożyć blaszkę i dajemy do piekarnika na 15 minut ok. 180 stopni, aby się podpiekło.
Jabłka:
2 łyżki masła dać do garnka i pokroić w kostkę jabłka i podsmażyć aż będą na wpół miękkie.
Można dodać cukier jeśli jabłka są kwaśne około 2 łyżek.
Jabłka wyłożyć na ciasto a na jabłka pianę z ubitych białek. Najpierw ubić białka a na koniec do nich dodać 1 szklankę cukru. Wykładać łyżką na jabłka. Piec jeszcze około 30 minut.
SMACZNEGO!!!