Dziś ciasto, które znikło szybciutko. Bardzo smaczne i pięknie się prezentuje :)
Przepis znaleziony i prawdopodobnie jest Pani Ewy Wachowicz.
CIASTO CIEMNE:
6 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ubijamy białka z cukrem a następnie dodajemy po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w temp. 180 stopni 35 minut.
Po upieczeniu kroimy na II części na długość
MASA Z ŻÓŁTEK: będziemy dzielić ją na dwie części
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
30 dag masła
spirytus do smaku
Mleko i cukier oraz żółtka zagotować i mieszać. Będzie to wyglądać jakby było zważone.
Utrzeć masło i zimną masę dodawać.
WKŁADKA ORZECHOWA:
25 dag orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier a następnie resztę składników. Pieczemy w temp. 180 stopni około 35 minut.
KRÓWKA
15-20 dag pokrojonych orzechów
1 puszka mleka kondensowanego gotować zanurzoną w wodzie przez 3 godziny na małym ogniu. Albo można kupić gotową krówkę.
kolejność ciasta
ciemne
masa z żółtek
wkładka orzechowa
krówka
II część ciemnego ciasta+ reszta masy z żółtek
Dekoracja wiórki czekoladowe.