Składniki:
- 0,5 kg bobu
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 por (biała część)
- mały seler
- 1 mały korzeń pietruszki
- natka pietruszki
- łyżka masła
- 1,5 łyżki przyprawy Vegeta
- sól i pieprz
Wykonanie:
Bób gotować przez ok. 15 min. w wodzie z łyżeczka soli i łyżeczką cukru i po ugotowaniu obrać z łupin.
Por pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle i zalać 0,5 szkl. wody. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do 1,5l wrzącej wody. Do garnka dodać Vegetę, por i gotować przez 15 min. do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać bób i doprawić solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.