Moja mama nauczyła mnie robić najlepszy krupnik. U nas dodaje się do niego śmietankę i zawsze przygotowuje się go na bazie rosołu. Jako dziecko nigdy nie jadłam krupniku poza domem, bo żaden nie przypominał zupy mojej mamy i we wszystkich pływała masa warzyw - jak w jarzynowej. A dla dziecka, które uważa warzywa za trujące taka wersja była nie do zaakceptowania.
Teraz sama do krupniku dodaję marchewkę, natkę pietruszki i doprawiam pieprzem. Wszystko się zaczęło gdy wstyd w pewnym wieku, było płakać na talerzem przy obcych ludziach. W moim przypadku wiele się zmieniło gdy poznałam mojego chłopaka, a niezjedzenie obiadu przygotowanego przez jego mamę było by strzałem w kolano. I tak zaakceptowałam warzywa i przestałam marudzić, chociaż dalej wydłubuję szczypiorek jeśli znajdzie się na moim talerzu :)
Składniki ok 4 porcje:
1 l rosołu
4-5 dużych ziemniaków
1/2 marchewki
3 kopiate łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki śmietany 18 lub 22 %
świeża pietruszka
sól i pieprz
odrobina mięsa po gotowaniu rosołu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rosół stawiamy na gaz i podgrzewamy (jeśli lubicie to razem z kawałeczkami mięsa). Dodajemy marchewkę, kaszę i gotujemy 10 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10-15 minut, aż ziemniaki i kasza zmiękną.
Następnie do kubeczka dodajemy śmietanę i hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Siekamy garść pietruszki dorzucamy do zupy, którą doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Można do zupy też dodać posiekany koperek.
Tradycyjny krupnik fot. Moja Książka KucharskaTradycyjny krupnik jęczmienny na dróbkach. Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami, marchewką i grzybami. Prawdziwy polski krupnik ugotowany na dróbkach, ...
Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka KucharskaPrawdziwy krupnik z kaszy jęczmiennej i ziemniakami, zabielany.Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperk...
Krupnik - albo się go lubi albo nie. Przyznam się szczerze, że ja kiedyś krupniku nie lubiłam - do czasu ;) Do jego smaku się chyba, po prostu dorasta. Tak było w moim przypadku. Kiedyś znienawidzona przeze mnie zupa, teraz stała się moją ulubioną zupą...
Krupnik to jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, moja Mama gotowała ją tak, że jej smak zapamiętałam na długo. Kasza w naszej rodzinie miała szczególną rolę, dania z niej i zamiłowanie Mamy do takowych były przedmiotem rodzinnych żartów, a...
Ta zupa, to smak mojego dzieciństwa, a przynajmniej jeden ze smaków.Mam wrażenie, że w ostatnich czasach została trochę zapomniana, a szkoda, bo jest taaaaka pyszna! Doskonale pasuje do jesiennej pluchy, która od kilku dni 'siąpi' za oknem gęstą mżawką...
Smak krupniku towarzyszył mi nieodmienne przez całe dzieciństwo. Pierwsze objawy choroby (a chorowałam dość często) były wyznacznikiem menu najbliższych dni dla mojej mamy. Gdy tylko zaczynałam ciągać nosem, na stół wjeżdżał krupnik lub rosół. Ro...
Moja mama nauczyła mnie robić najlepszy krupnik. U nas dodaje się do niego śmietankę i zawsze przygotowuje się go na bazie rosołu. Jako dziecko nigdy nie jadłam krupniku poza domem, bo żaden nie przypominał zupy mojej mamy i we wszystkich pływała masa ...
Nie wiem jak Wy ale ja jestem miłośnikiem zup. Taki krupnik, to dla mnie prawdziwy rarytas. Co ważne jest pożywna oraz robi ją się dość szybko. Wystarczy kupić kilka kostek wieprzowych (najlepiej schabowych), zieleninę i włoszczyznę Zresztą sami ...