Składniki:
- 700 g wołowiny
- 1 cebula
- 2 papryki
- 1 marchewka
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, wg uznania
- pieprz, wg uznania
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- szczypta rozmarynu
- szczypta czosnku granulowanego
- 2 szczypty słodkiej papryki
Na dużej i głębokiej! patelni rozgrzać smalec i zeszklić na nim cebulę. Po około 5 minutach dodać pokrojoną w niedużą kostkę wołowinę, smażyć 5 minut, po czym oprószyć słodka papryką. Kiedy mięso się obsmaży, dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, posypać czosnkiem.
Smażyć kolejne 3 minuty, dodać liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem. Mięso zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić przez 60-90 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podałam z ubitymi ziemniakami z dodatkiem masła. Smacznego!