Z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni" wypróbowałam już kilka przepisów, ale nie udało mi się osiągnąć tego czasu ;) Chociaż właściwie za bardzo się nie starałam. W przypadku kremu z dyni z własnoręcznie robionymi kluseczkami z kasztanów i chrupiącym boczkiem 20 minut to całkiem satysfakcjonujący wynik. Danie jest naprawdę przepyszne - zupa wyrazista, a kluseczki al dente.
Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami- 1 cebula- górna część dyni piżmowej (540g)- 1 czerwona papryczka chili- 20 listków szałwii- 1 łyżka oliwy- 1 puszka ciecierzycy - sól, pieprz- 100g pakowanych próżniowo kasztanów- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podsypania- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia- 8 plasterków wędzonego boczku- szczypta gałki muszkatołowej
1) W blenderze zmiksować cebulę, dynię piżmową ze skórą, ostrą papryczkę i połowę listków szałwii.2) Przełożyć do dużego garnka z łyżką oliwy i podsmażyć.3) Dodać ciecierzycę razem z zalewą i ok. 800 ml wody.4) Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 minut.5) W tym czasie w czystym blenderze zmiksować kasztany, mąkę i proszek do pieczenia.6) Wlać 6 łyżek zimnej wody i miksować, aż powstanie zwarta masa.7) Podzielić ją na pół, na podsypanym mąką blacie uformować wałki i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.8) W garnku zagotować wodę, wrzucić kluski i gotować na średni ogniu ok. 6 minut.9) Zupę zmiksować na gładko blenderem.10) Na patelni położyć kawałki boczku i smażyć, aż będzie chrupiący, pod koniec dodając resztę liścii szałwii.11) Przełożyć kluseczki na patelnię, przemieszać i posypać odrobiną gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal