Poprzednio była zupa krem z dyni na bazie bulionu. Tym razem uproszczona wersja, chociaż nie wiem czy nie moja ulubiona :-)
Nie zawiera wielu składników i bardzo prosto się ją robi. Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem. Można do środka również wsypać prażone pestki dyni czy małe grzaneczki, jak kto woli ;-)
Składniki:
Dynie 3- lub 4 kilogramową
2-3 ziemniaki
2 duże cebule
50 g masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina cukru
ew. prażone pestki dyni
Dynie obrać, usunąć nasienie i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą. Zeszklić ją na maśle po czym dodać pokrojoną dynię i doprawić całość solą. Dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dolać odrobinę wody (ok. 50 ml).
W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki wrzucić do dyni, a następnie zmiksować wszystko blenderem.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru.
Wsypać pestki dyni lub podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!