By ochrzcić moją nową formę do tarty z wyjmowanym dnem, którą już od dawna pragnęłam mieć, zrobiłam tartę z gruszkami. Dla lepszego efektu - z masą migdałową :) Słodka rozpusta :D
Wyszło bardzo ciekawe połączenie!
Składniki na formę o średnicy 24 cm
Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
Szczypta soli
Składniki na masę migdałową:
100 g miękkiego masła
100 g zmielonych migdałów
2 jajka
100 g cukru
1 łyżka rumu
Składniki na gruszki z syropu:
4 twarde gruszki
400 g cukru
800 ml wody
1 laska wanilii
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować w wysmarowanej i posypanej formie na tarte, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gruszki obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda.
Wodę zagotować z cukrem i laską wanilii. Ziarna wcześniej wydrapać i dodać do wody.
Gdy woda się zagotuje, włożyć gruszki, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 25 minut.
Gruszki wyjąć i ostudzić.
Przygotować składniki na masę. Masło utrzeć z cukrem. Dodać migdały, następnie jajka i rum. Dokładnie zmiksować.
Wylać masę migdałową na ciasto i ułożyć gruszki.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!