Witajcie,
czy czujecie to samo co ja w ostatnim czasie? Budzę się co rano zaspana, pomimo mocnej kawy nadal czuję się zmęczona, kolejna wypita kawa przed południem nie daje już takiego kopa? A po pracy wspomagacie się podwójnym espresso ? Brak w Was mocy, zwalacie to na pracę, wiosenne przesilenie czy zmianę pogody? Tak, to wszystko może nasilać zmęczenie. Jednak my znamy naturalny sposób aby temu zaradzić, aby od samego rana czuć energię i raz na zawsze pozbyć się senności i zmęczenia... Yerba mate, naturalny pobudzacz i wspomagacz energii.
Co to właściwie jest yerba mate?
Yerba mate to suszone i zmielone listki i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Prawdopodobnie została odkryta przez Indian z plemiona Guarani.
Przygotowanie yerba mate
Do przyrządzenia naparu oprócz samej yerba mate potrzebujemy również rurkę z filtrem, tzw. bombillę oraz naczynko, tzw. matero lub mate. Bombilla jest niezbędnym elementem w rytuale picie herbaty yerba mate. Filtruje ona napar, aby fusy nie przedostawały się do ust i pozostawały w naczyniu. Wykonane są głównie ze stali nierdzewnej, alpaki, stopów mosiężnych, srebra, złota czy innych stopów oraz z bambusa.
Z kolei naczynia do picia yerba mate wykonane są z naturalnych materiałów takich jak tykwa, guampa, bambus, różne odmiany drewna(m.in. Palo Santo czy Algarrobo), które dodatkowo dodają aromatu i smaku przyrządzanemu naparowi. Ponadto występują również naczynka wykonane z ceramiki czy gliny, które są łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu, ale nie posiadają dodatkowych walorów smakowych.
Yerba mate - właściwości
Dlaczego picie yerba mate jest tak popularne w Ameryce Południowej? Wynika to z wielu zdrowotnych właściwości, które dostarcza picie naparu yerba mate.
Co daje codzienne picie yerba mate?
- reguluje procesy przemiany materii w ludzkim organizmie, pomaga w trawieniu, pozytywnie wpływa na jelita oraz żołądek, odbudowując zniszczone tkanki,
- pomaga w odchudzaniu, zmniejsza łaknienie, dzięki czemu jest skuteczną pomocą w zdrowej diecie, której celem jest zrzucenie paru zbędnych kilogramów,
- yerba mate to bogate źródło wielu witamin i minerałów(witamina A, B1, B2, C, żelazo, potas, sód, wapń, magnez i inne),
- pomaga zlikwidować objawy zmęczenia,
- poprawia sprawność fizyczną i umysłową, zwiększa koncentrację,
- naturalnie pobudza ciało oraz umysł,
- likwiduje poddenerwowanie,
- stymuluje system nerwowy,
- zwiększa naturalną odporność organizmu,
- stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie uzależnia.
Dla Was przetestowałyśmy trzy rodzaje yerba mate ze sklepu ymt24. - yerba mate Pajarito Hierbas 40g - idealna mieszanka yerba mate i aromatycznych ziół: mięty pieprzowej, burrito i cedronu. Wspomaga odchudzanie pozytywnie wpływając na nasze trawienie.
- yerba mate Pajarito Menta Limon 40g - mate z Paragwaju, która mocno odświeża i wyjątkowo smakuje. Do klasycznej mate dodano limonkę i miętę. Idealnie pasuje także do picia na zimno w gorące i upalne dni.
- yerba mate Pajarito Elaborada 40g - klasyczna paragwajska mate bez żadnych dodatków owocowych czy ziołowych o sporej mocy pobudzenia. Idealna dla osób, które cenią sobie klasykę.
Sposób parzenia mate:
- Wypełnij naczynie suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.
- Przykryj otwór naczynia dłonią, odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w górę i w dół.
- Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko zatykani się bombilli.
- Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie bombilli przez najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.
- Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego jej wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego z naparu.
- Przyszedł czas na umieszczenie bombilli w pustą przestrzeń gdzie nie znajduje się susz.
- Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę(do 75 °C) w pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na samej górze niewielkiej ilości ciągle suchej mate.
- Po dodaniu ciepłej wody należy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia.
- Gdy opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie będziemy już odczuwać dostatecznego smaku płynącego z naparu.
- Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki(miód, cukier czy zioła:mięta, mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo stewią, ksylitolem lub erytrolem.
Dla amatorów yerba mate mamy idealny zestaw do testowania smaków z całym wyposażeniem do samodzielnego parzenia yerby. Wejdź na stronę www.ymt24.pl tutajPoza naturalnymi yerba mate w sklepie możecie nabyć przyprawy, kawy, zioła, oleje i wiele innych produktów.
Dla nowym klientów, ymt24 oferuje rabat 5% na pierwsze zakupy
Strona internetowa: ymt24Facebook: ymt24Kontakt: tutaj