Propozycja na weekend szybka przekąska, pyszne Tartaletki ze szpinakiem ...
Wiosna pełną parą, w ten weekend u nas we Wrocławiu 17 stopni ... Polecamy aktywnie spędzić ten czas ... Tartaletki przygotujecie w 20 minut ... Pędźcie w plener.
Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 250 g szpinak baby
- 2 żabki czosnku
- 100 g sera pleśniowego Typu Lazur
- dwie szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz czarny
- sól morska Falksalt
Wykonanie:
Mąkę przesiej , dodaj pokrojone zimne masło i posiekaj z mąką. Następnie dodaj żółtka, szczyptę soli, wszystkie składniki połącz. Ciasto zawiń w kulę, włóż do woreczka i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.W międzyczasie przygotuj farsz. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą, przesmaż chwilę na rozgrzanej masłem patelni z czosnkiem. Następnie dodaj połowę sera pleśniowego, gałkę muszkatołową, sól morską i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremki wysmaruj masłem, na blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto przełóż na foremki dokładnie wylepiając ścianki, a spody każdej tarty podziurkuj widelcem. Piecz na złoty kolor ok. 20 minut. Wyjmij delikatnie z foremek i ostudź. Do każdej babeczki nałóż farsz, na wierzchu krusząc delikatnie ser pleśniowy. Wstaw do piekarnika na ok. 5 minut i zagrzej do momentu, kiedy ser się rozpuści. Tarteletki podawaj na ciepło.
Smacznego!