Kamila...uwielbiam kuchnię chińską, uwielbiam sos sojowy, makaron ryżowy, słodko-kwaśne smaki a przede wszystkim woka? Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję...
Składniki: - 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao
- 1 pierś z kurczaka
- 15 g suszonych grzybów mun
- szczypior
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pędów bambusa
- 1/2 marchewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj
- sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby mun zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie gotuję je w wodzie, w której się moczyły - 10 minut od momentu zagotowania. Odcedzam, studzę i kroję w cienkie paski.
Makaron zalewam ciepłą wodą, przykrywam i odstawiam na około 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie odsączam.
Pędy bambusa odsączam z zalewy, marchew i czosnek kroję w cienkie paseczki.
Piersi z kurczaka kroję w małe kosteczki, dodaję sól i pieprz.
W woku rozgrzewam olej, dodaję kurczaka, podsmażam chwilę, odstawiam na bok woka, dodaję czosnek, marchew, smażę moment, dodając kolejno grzyby i pędy bambusa oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Po około 5 minutach odstawiam na bok.
Makaron wrzucam na olej i smażę energicznie mieszając przez chwilę dodając do tego sos sojowy.
Wszystko razem mieszam. Na sam koniec na dosłownie minutę wrzucam szczypior.
Podaję z kiszoną kapustą.
Smacznego!!