Do zrobienia burgerów z fasoli zabierałam się bardzo długo, zdecydowanie za długo. Miałam jakieś obawy, że nie będą się kleić i będzie ciężko je formować. Tymczasem jak się okazało - są banalnie proste i od dziś będę kombinowała z różnymi smakami! :-) Dziś wersja z ryżem i fasolą.
Składniki:300 g fasoli
100 g ryżu
2 pietruszki
cebula czerwona
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
glon kombu
Wykonanie:Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy z glonem kombu w osolonej wodzie, do miękkości. W tym samym czasie gotujemy ryż i pietruszkę (w osobnych garnkach). Wszystko studzimy odrobinę, aby przy wyrabianiu burgerów się nie poparzyć ;-) Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno. Przy użyciu blendera ręcznego bądź tłuczka do ziemniaków (tak, też się da) rozdrabniamy fasolę na mniejsze kawałeczki, ale niekoniecznie na gładką masę. Z pietruszką robimy to samo. Do garnka z fasolą dodajemy pietruszkę, ryż, cebulę, czosnek, bazylię (można trochę porwać listki na mniejsze kawałki), wyrabiamy rękami do momentu aż masa będzie zwarta i będzie można formować kotleciki/bugery, które później wykładamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni na około 30-35 min.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - sałatką, frytkami, ryżem, albo w bułce :-)
Polecam ten majonez:
<klik>
Smacznego!