Szarlotka z połówkami jabłek To inaczej szarlotka cesarska. Szarlotka z połówkami jabłek to wspaniałe typowo jesienne ciasto. Cudownie rozpływa się w ustach. Połówka jabłka stanowi jedną porcję i po upieczeniu na półkruchym cieście jest idealnie mięciu...
Migdały, jabłka to produkty, które zachwycają swoim aromatem i smakiem. Migdały nie odłącznie kojarzą mi się z krajami niedostępnymi i nieco zapomnianymi. Są to nasiona migdałowca zwyczajnego, który zachwyca swoimi odmianami. W cukiernictwie najpopular...
Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach to tak naprawdę moja wariacja na temat tych znanych ale mało popularnych ciasteczek. Nie każdy wie, że "Orzeszki" pochodzą z Kujaw. Przepis na "Orzeszki" tak naprawdę odkryłam przypadkiem w książce o której dawno za...
Słyszeliście może, że podobno szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie i chyba każde państwo ma swoją wersję tego pys...
Dziś kolejna propozycja na zupę w dwóch odsłonach dla maluszka, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z kalafiorem oraz coś dla nieco starszego smakosza, czyli talerz z pysznymi dodatkami
Szarlotka, placek zjabłkami, jabłecznik… jak zwał, tak zwał. Chyba najpopularniejsze wPolsce ciasto standardowe. Szarlotka ma korzenie francuskie, aleciasto zjabłkami jest spotykane nacałym świecie wtej, czy innej fo...
Nie przepadam za szarlotkami, jeżeli już ktoś zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = p...