Przepis ten przywieźliśmy z ostatnich wakacji, spędzonych w albańskim mieście Durres.Składniki
300 g wołowiny (u nas polędwica)400-500 g ziemniaków1 l wrzątkunatka pietruszki1 jajkosok z 1/2 cytrynysól
Przygotowanie
Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, zalewamy wodą, tak by przykryć nią mięso, dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 60 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, dolewamy wrzątku, gotujemy 30 min pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Jajko łączymy z sokiem, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.