Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;)Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek1 marchew1 mała cebula1 czerwona papryka1 papryka zielona1/2 łyżeczki mielonego kminku1/3 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki pieprzu cayenne2 puszki ciecierzycy2 średniej wielkości cukinie1,2 l bulionu drobiowegosól, pieprz
Przygotowanie
Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy bez przykrycia 15 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy lekko skropić oliwą z oliwek.