Zamarzył nam się obiad na słodko, więc padło na jabłka ;)Składniki
3 duże słodkie jabłka1 kora cynamonu200 g ulubionego makaronu1 goździk100 ml syropu jabłkowego1 łyżka mąki ziemniaczanejcukiermielony cynamon
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka.
Do jabłek dodajemy korę cynamonu, goździk, syrop jabłkowy, zalewamy zimną wodą (1,2 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień.
Gotujemy 20 min, po czym dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną.
Zupę zagęszczamy, podgrzewając ją kilka minut.
Do smaku doprawiamy cukrem i mielonym cynamonem.
Na głęboki talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą.