Pomysł na szybkie i smaczne danie.
Składniki
250 g spätzli lub klusek lanych2 cebule1 ząbek czosnku500 ml bulionu wołowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka masła1 por250 ml mięsa mielonego z łopatki wiperzowej1 jajko4 łyżki posiekanego koperkuszczypiorek sól, pieprzPrzygotowanie
Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki ugotują się. Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu, lekko zagęszczając go. Do sosu wrzucamy spätzle, posiekany szczypiorek i dokładnie (lekko) mieszamy. Podajemy na ciepło.