Taki pomidorowy misz masz z dodatkiem brukselki i mięsa mielonego.
Składniki
250 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej1 duża marchew1 pietruszka1 kawałek selera korzeniowego3 ziemniaki10 szt brukselki200 g krojonych pomidorów z puszki1 łyżeczka suszonej bazylii1,5 l wrzątkukminek mielonynatka pietruszkisól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, rozdzielając je drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jarzyny, ziemniaki, oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół). Razem chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, suszoną bazylię, dusimy pod przykryciem kilka minut, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.