Postanowiliśmy zrobić makaron troszkę inaczej. Zostało nam trochę kapusty, więc stąd to połączenie.
Składniki
500 g makaronu penne1 łyżka masła1 cebula 200-300 g białej kapusty125-200 ml wrzątku1 liść laurowy2 ziarna ziela angielskiego1 łyżka śmietany 18% koperekkminek mielonysól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy.
Do kapusty dodajemy makaron, dokładnie łączymy i podajemy od razu po przygotowaniu.