Taka nasza wariacja na temat makaronu, boczku i oscypka. Wyszło przesmacznie. Składniki
300 g makaronu orecchiette250 g boczku wędzonego1 duża cebula1 łyżka oleju150 g oscypka3 łyżki słodkiej śmietany 18%natka pietruszki
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażymy.
Do boczku (pod koniec smażenia) dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy na małym ogniu, do zeszklenia.
Oscypek kroimy w kostkę.
Do boczku dodajemy makaron, chwilę razem podsmażamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Następnie dodajemy ser, ponownie mieszamy.
Podajemy od razu z posiekaną natką pietruszki.