Wbrew pozorom, pozorom wbrew przygotowanie własnej wędliny nie jest trudne czy tez pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie.
Składniki
1-1,2 kg łopatki wieprzowejmajeranekMarynata:2 l wody2 łyżki soli2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie
Marynata:
Wodę zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso myjemy, traktujemy nakłuwaczem do mięsa, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do szybkowaru.
Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C.
Studzimy.