Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora. Składniki
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej1 głąb brokuła1 jajko50 g sera gorgonzola50 ml bulionu warzywnegobułka tartaolej do smażeniasól czosnkowa sól, pieprz
Przygotowanie
Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem.
Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą).
Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.