Takie proste danie, a jakie smaczne <3 Siła tkwi w prostocie ;)Składniki
1 kg ziemniaków250 g mąki ziemniaczanej1 jajko1/2 główki kapusty włoskiej100 g słoniny wędzonej200 ml bulionu warzywnego1 pełna łyżka mąkisok z cytrynysól, pieprz
Przygotowanie
2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem.
Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.